0

Квалитет

Мед је густа, слатка, сирупаста материја настала активношћу пчела радилица. У зависности од тога да ли потиче од једне или више биљних врста, дели се на монофлорни и полифлорни.

Мед настаје тако што пчеле радилице скупљају нектар настао у цвету. Нектар је богат шећерима, витаминима, минералима. Пчела гута нектар који се сакупља у медном мехуру. Пчеле пију воду из нектара при чему се он суши и постаје вискозан. Доласком у кошницу, пчела ставља нектар у саће. Друге пчеле га користе при чему га обогаћују ензимима. Кошница представља својеврсну сушару јер пчеле неколико пута у току сата замене ваздух и испуштају топлоту. Нектар се суши и постаје све вискознији.

Најквалитетнији мед се добија врцањем, односно хладним цеђењем. Веома је битан и локалитет. Мед са загађених површина не може имати исти квалитет као онај који потиче са еколошки чистих подручја.

У меду су најзаступљенији прости шећери: фруктоза и глукоза. У мањим количинама присутна је И сахароза. Богат је И минералним материјама: гвожђе, бакар, манган, силицијум, хлор, калцијум, калијум, натријум, фосфор, алуминијум, магнезијум. У меду се налазе и киселине: глуконска, мравља, сирћетна, јабучна, лимунска, ћилибарна и млечна. Због високог садржаја шећера, кисели укус се не примећује. Богат је ензимима И витаминима Б комплекса. Присутни су и витамини: ПП, К, Ц, А. Садржај воде у меду не би требало да прелази 20% због појаве ферментације и кварења. Просечна пХ вредност је 3.

Енергетска вредност 100 г меда износи око 1,5 кЈ. Овако висока енергетска вредност условљена је високим садржајем глукозе. Глукоза и фруктоза су прости шећери који директно прелазе у крвоток. Због тога се мед препоручује као одлично средство за обнову енергије.