0

Мед и цимет

Мед и цимет – идеална комбинација Мед и цимет у комбинацији, како кажу научна истраживања, имају делотворна и лековита својства, такође и ако се користе одвојено подједнако могу да помогнем у лечењу нашег организма.

О цимету Цимет је одличан извор мангана, гвожђа, калцијума, минерала који недостају у већини намирница. Главни ја састојак многих колача, воћних салата и напитака. Према разним истраживањима потврђено је да цимет делотворно помаже код упала и инфекција, регулише ниво шећера у крви, помаже код гљивичних инфекција, ублажава менструалне тегобе, помаже код вишка килограма, итд. Још од давнина је познато да мед и цимет у комбинацији имају делотворна својства и да успешно помажу код разних болести.

Болести код којих мед и цимет помажу

Артритис - мешавина меда и цимета ће успешно смањити бол у зглобовима. Потребно је да помешате две до три кашике меда са једном кашиком цимета у млакој води и ту смесу наносити на упаљене зглобове и полако масирати.
За јачање имунитета -
потребно је да свако јутро, пре доручка, узмете једну кашику меда и једну кашику цимета са чашом воде.
За варење хране -
потребно је узимати две кашике меда и две кашике цимета пре сваког оброка како би се олакшало варење у организму.
Против ћелавости -
поред меда и цимета потребно вам је маслиново уље. У вруће маслиново уље додати већу кашику меда и једну кашичицу цимета. Ову мешавину утрљати у корен косе и оставити да делује 15 минута. За неколико дана коса би требало да престане да опада а корен косе постане јачи.
Холестерол -
напитак од меда, цимета и чајаће снизити холестерол. Потребно је да три кашике цимета и 2 кашике меда помешате са 4 дл чаја (препоручује се зелени чај) и пити три пута на дан.
Против прехладе - у једну кашику млаког меда помешамо једну малу кашику цимета. Узимати три пута на дан. Поред прехладе излечиће и хронични кашаљ и успешно прочистити синусе.
Болести срца - Свако јутро појести парче хлеба намазано са медом и циметом. Доказано је да то смањује холестерол и спречава од срчаног удара. Редовна употреба такође смањује и отежано дисање и јача рад срца.
Задах - свако јутро препоручује се испрати грло млаком водом у коју пре тога ставите једну кашику меда и једну кашику цимета.
За чишћење и регенерацију коже лица - потребно је да 3 кашичице меда помешате са једном кашичицом цимета у праху, добро промешати и мазати лице свако вече, оставити да делује 20 минута а потом лице исперите млаком водом.
За мршављење - пола кашике цимета ставити у 300 мл прокувале воде, затим када се вода прохлади додајте једну кашику меда (познато је да мед изгуби своје лековито својство у врелој води), затим све заједно добро промешајте. поделите на два дела и држати у фрижидеру. Начин употребе: пије се два пута на дан, свако јутро пре доручка и свако вече.
Za mršavljenje– pola kašike cimeta staviti u 300ml prokuvale vode, zatim kad se voda prohladi dodajte jednu kašiku meda (poznato je da med izgubi svoje lekovito svojstvo u vreloj vodi), zatim sve zajedno dobro promešajte, podelitе na dva dela i drzati u frizideru. Nacin upotrebe: pije se dva puta na dan, svako jutro pre doručka i svako veče.