Пилетина са медом и сусамом
Састојци 500 г пилећих груди (по жељи, можете употребити и батак или карабатак), 4 кашике меда, 1 кашика путера, 3 кашике сусама, сунцокретово уље за пржење (или уље од комине маслине). Зачини: со, цимет и пржени сецкани бадем. По жељи можете додати и зачине као што су бибер или чили папричице.
Прилози Прилози који најбоље иду уз ово јело су: бланширана шаргарепа са празилуком, интегрални пиринач са поврћем и шампињонима, кромпир са празилуком, барено поврће, итд. "Зелени пире" је такође одличан избор уз ово јело (прави се тако што се кромпиру дода броколи или спанаћ и бели лук).
Припрема
- Пилеће груди исећи на једнаке филете, посолити и ставити их у посуду.
Додати сусам, мед и кашику размекшалог путера, а затим промешати да месо буде подједнако зачињено и оставити да одстоји десетак минута. - У дубљи тигањ са поклопцем, вок или већу тефлонску шерпу сипати мало уља и загрејати га, а затим ставити месо да се пржи.
- Да би месо било мекше и сочније приликом печења га на почетку можете мало поклопити да се продинста.
- Приликом сервирања, филете поређати у виду купе и зачинити их са врло мало цимета и посути сецканим бадемима.
- Прилог можете сервиратипо сопственом укусу.